JF Rey information

     

                 

JF Rey är handgjorda bågar, designade och tillverkade av en av världens största glasögondesigners; Jean-François Rey. Han växte upp i Jurabergen i en familj som arbetade med glasögonbågar. Jean François brinner verkligen för det han gör. Han började designa glasögonbågar för drygt 30 år sedan. Jean-François träffade så småningom sin fru Joëlle Rey som jobbar med färgerna o plasterna. Hon skapar till och med nya färger som inte tidigare funnits. Tillsammans är de ett otroligt färgstarkt o unikt designerpar som kompletterar varandra. De fokuserar bara på glasögondesign. Det de är bäst på. De vill båda berätta en historia genom sina kollektioner.

De tillverkar alltid alla modeller i små serier, för att de ska vara så unika som möjligt. Precis som människan är unik. I snitt tillverkas runt 1000 JF Rey bågar av varje modell beroende popularitet. Ibland gör de också väldigt små serier som då är numrerade i ca 200 ex. Varje säsong skapas 30-40 nya modeller. Väldigt kreativt! JF Reys företag finns i Marseille. Idag har de ca 40 anställda och har en omsättning på 18 miljoner euro. JF Rey har idag 3 egna märkesbutiker med bara JF Rey o BOZ. 2 butiker i Frankrike (Paris+Tours) och 1 butik i Japan (Tokyo). BOZ är Jean-François andra kollektion där han tar ut svängarna lite mer, leker med färger o former. Han gör konstnärliga o futuristiska modeller, som vid flera tillfällen har gett honom åtråvärda designpriser i Silmo för bl.a. kategorin; Bästa kvinnliga form. Ett pris som alla designers eftersträvar.

Bågarna tillverkas i Frankrike och i Japan (titanen). De köper bl.a. stora plastblock från Italien som de sedan använder under 3 års tid. Mycket av arbetet är handgjort. Det kan ibland ta 1 år att designa o hitta den rätta tekniska lösningen för att få fram en modell. De släpper inget ifrån sig förrän bågen har nått perfektion. Mycket arbete ligger bakom varje tillverkad båge.

Jean-François vågar vara sig själv o följer inga trender. Han styr den! Han o Joëlle ligger ofta flera år före i tiden i val av ny design, nya färger o kombinationer. Själen finns i hans bågar o han har inte sin logga på skalmen. Man ser med en gång att det är en JF Rey. Hänger det 10 JF Rey tillsammans, så ser man att de hör samman. Idag ser mycket likadant ut i butikerna, men JF Rey skiljer sig från andra märken. Jean-François menar att bågarna blir en del av bärarens personlighet och att det finns något för alla som har en öppen själ.

Paret reser runt i hela världen för att hämta inspiration. Jean-François inspireras av intryck från många områden i sitt skapande; musik, natur, kultur, inte minst i det japanska. Joëlle letar färger överallt. Allt från tapeter, tyger, vägskyltar, servetter… För ett par år sedan reste de upp till norra Sverige och hämtade bl.a. inspiration från Jukkasjärvi Ice-Hotel o skapade en serie som de döpte till Ice-cubes. Nu är de i Australien. Vad kommer att komma därifrån? Kanske något från kängurur, boomeranger, koalas, eucalyptus, auberiginer…. De kan se skönheten i en form som vi andra tar för given. De tar en form o sätter det i ett nytt sammanhang. T.ex. kan de tycka att strukturen på klippor, en rostig plåthink, en persienn, ett trappräcke etc. kan ha ett spännande uttryck, som de sedan använder i en båge. Då återskapas den formen till något nytt. Vi slutar aldrig att förvånas av Jean-François o Joëlles nyskapande inom glasögonvärlden.

Bågarna präglas starkt av individualism, där den egna smaken får stort utrymme och varje bärare av en JF Rey-båge känner sig ensam om just den bågen. Följaktligen finns det en båge för varje personlighet. Jean-François motto; ”bli inte en slav under trender - skapa din egen personlighet”.